środa, 24 października 2012

Talerz pełen orientu :)

Właściwie nie wiem jak nazwać tą potrawkę...powiem tylko tyle to istne NIEBO W GĘBIE, zaskakuje paletą barw , na talerzu wygląda znakomicie więc polecam na każdą okazję tym bardziej że jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zdjęć niestety nie mam...A SZKODA, za to gwarantuję że już wkrótce się pojawią :)
 Składniki : (dla 4 osób)

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 torebki ryżu
  • 1 torebka warzyw mrożonych- mieszanka chińska
  • przyprawa kebab-gyros
  • kurkuma do zabarwienia ryżu
  • oliwa do smażenia
Surówka:

  • niewielka kapusta pekińska
  • jogurt naturalny 
  • 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka kroimi w podłużne paski, posypujemy przyprawą kebab-gyros, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do uzyskania miękkości (WSKAZÓWKA; żeby mięsko lepiej naszło można je oporządzić nieco wcześniej i wstawić do lodówki na kilka godzin lub zostawić na noc w marynacie z przyprawy i oliwy z oliwek)
  2. W woku lub na osobnej patelni przygotowujemy mieszankę chinskich warzyw, według instrukcji podanej na opakowaniu. Przyprawiamy według siebie.
  3. W osobnym naczyniu przygotowujemy ryż, po ugotowaniu dodajemy pół łyżki masła, barwimy kurkumą do uzyskania żółtej barwy
  4. Do ryżu dodajemy chiński mix warzyw. Mieszamy.
Surówka:
Najlepiej kilka godzin przed przygotować sos by nabrał czosnkowego smaku
  1. Naturalny jogurt wlewamy do szklanki,zmielony czosnek dodajemy do jogurtu
  2. wstawiamy do lodówki na kilka godzin, przykrywając małym talerzykiem.
  3. szatkujemy drobno kapustę
  4. polewamy gotowym sosem, i najlepiej wstawic na jakiś czas do lodówki żeby się przegryzła
Na talerzach układamy ryż z warzywami, obok kładziemy paseczki kurczaka, oraz surówkę :) 
SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz