Składniki : (dla 4 osób)
- 4 piersi z kurczaka
- 2 torebki ryżu
- 1 torebka warzyw mrożonych- mieszanka chińska
- przyprawa kebab-gyros
- kurkuma do zabarwienia ryżu
- oliwa do smażenia
- niewielka kapusta pekińska
- jogurt naturalny
- 4 ząbki czosnku
- Piersi z kurczaka kroimi w podłużne paski, posypujemy przyprawą kebab-gyros, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do uzyskania miękkości (WSKAZÓWKA; żeby mięsko lepiej naszło można je oporządzić nieco wcześniej i wstawić do lodówki na kilka godzin lub zostawić na noc w marynacie z przyprawy i oliwy z oliwek)
- W woku lub na osobnej patelni przygotowujemy mieszankę chinskich warzyw, według instrukcji podanej na opakowaniu. Przyprawiamy według siebie.
- W osobnym naczyniu przygotowujemy ryż, po ugotowaniu dodajemy pół łyżki masła, barwimy kurkumą do uzyskania żółtej barwy
- Do ryżu dodajemy chiński mix warzyw. Mieszamy.
Najlepiej kilka godzin przed przygotować sos by nabrał czosnkowego smaku
- Naturalny jogurt wlewamy do szklanki,zmielony czosnek dodajemy do jogurtu
- wstawiamy do lodówki na kilka godzin, przykrywając małym talerzykiem.
- szatkujemy drobno kapustę
- polewamy gotowym sosem, i najlepiej wstawic na jakiś czas do lodówki żeby się przegryzła
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz