sobota, 13 października 2012

Surowa Napoleonka czyli ciasto bez pieczenia

Częstym problemem dzisiejszych czasów jest....brak czasu :) Pokaże wam dziś że pieczenie ciasta bez pieczenia jest całkiem możliwe, ekspresowe,tanie do tego jak bajecznie pyszne . Przepis napewno spodoba się leniwemu kucharzowi , studentowi , kucharce niedoświadczonej w wypiekach oraz każdemu miłośnikowi słodkości

 Będziecie potrzebować :

  • 5 szklanek mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag. masła lub margaryny
  •  1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania herbatników lub krakersów ( Dzięki krakersom  placek zachwyci nas delikantniejszą słodyczą )
  • śmietana
Przygotowanie :


  1. 4 szklanki mleka zagotowywujemy z cukrem , cukrem waniliowym i masłem/margaryną
  2. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami, po czym dolać do gotującego się mleka do momentu zgęstnienia masy
  3. Połowę krakersów/herbatników ułożyć w prostokątnej formie , posmarowanej masłem, przykryć gorącym kremem po czym ułożyć następną warstwę krakersów lub jak kto woli herbatników.
  4. Polać polewą czekoladową ( według własnego przepisu lub wyszukanego z wujkla Google) lub prościej posypać cukrem pudrem. 


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz