sobota, 13 października 2012

Zdrowe gotowanie = pyszne gotowanie

Jak już wiemy niektóre produkty gorzej wpływają na nasze zdrowie inne zaś lepiej , często bywa tak że nasze kuchenne przyzwyczajenia nie należą do eco. Od jakiegoś czasu zaczęłam ''przemeblowywać'' swoje menu i zmieniać nawyki żywieniowe nie tylko sobie, starałam się także nimi zarazić osoby w moim otoczeniu. Pierwszym i chyba takim najbardziej uniwersalnym produktem do odstrzału był olej- złowrogi olej na którym bazuje nasze smażenie, a jego miejsce zajął śródziemnomorski eliksir długowiecznośći i dobrego zdrowia OLIWA Z OLIWEK.  W kuchni jest moją prawą ręką smażę na niej wszytko co dotychczas smażyłam na oleju -pierś z kurczaka , omleta na śniadanie , dodaję do sałatek, marynat mięsnych...co lepsza dodaje niesamowitego posmaku każdej potrawie, wypiek jest chrupiący z zewnątrz a środek rozpływa się w ustach. Jest przedewszystkim zdrowsza niż olej i nie zabiera cennego smaku potrawie, co ważne jest także bardzo wydajna . Tu pozwoliłam sobie przytoczyć pewien fragment z portalu internetowego DBAM O ZDROWIE. Natomiast jeśli chcemy wymienić olej na OLIWĘ Z OLIWEK pamiętajmy by była ona zawsze extra virgin

 Oliwa z oliwek

Największą sławę oliwka europejska uzyskała dzięki oliwie z oliwek. Jest ona niezastąpiona w kuchni i kosmetyce. Najwartościowszą oliwę uzyskuje się w wyniku pierwszego tłoczenia dojrzałych owoców na zimno tzw. Extra Virgin. Po odwirowaniu jest ona całkowicie czysta i prawie bezbarwna. Przez dalsze tłoczenie można uzyskać oliwę prowansalską. Oliwa z oliwek ma doskonałe właściwości zdrowotne.
Oliwa z oliwek zawiera duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Stąd obserwuje się niższą zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Pomaga przy miażdzycy, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym.
Ale oliwa z oliwek to także doskonały smak. Stosuje się ją do smażenia (w umiarkowanej temperaturze) , sałatek, a także słynnego sosu vinegrette. Brak filtracji czyni tę oliwę najbardziej naturalnym i wartościowym produktem wśród oliw z oliwek , gdyż oprócz wyjątkowych walorów smakowych pozwala zachować wszystkie cenne dla organizmu składniki odżywcze zawarte w oliwkach, a które w znacznym stopniu są usuwane przy powszechnie stosowanej filtracji dającej przejrzystość oliwie. Niefiltrowana oliwa z pierwszego tłoczenia ma zielonkawo-żółty kolor i jest naturalnie mętna. To właśnie w pozostałych cząsteczkach oliwek zawartych w zawiesinie i osadzie znajdują się skoncentrowane, cenne naturalne przeciwutleniacze (do 30% więcej niż w oliwie filtrowanej) tj. polifenole, zwalczające wolne rodniki i zmniejszające ryzyko chorób serca, a także opóźniające procesy starzenia komórek.
Następnym takim produktem była sól , nie mniej jednak sól to sól ale ta która gości w mojej kuchni to sól morska, jej smak jest nie tylko mocniejszy ale i tu zapraszam na krótką lekturę :
                                                       Zalety soli morskiej

No i jeszcze dużo by rozmawiać o zdrowej żywności natomiast wydaję mi się ze te dwia powyżej wymienione składniki są najczęsciej używanymi w naszych kuchniach i warto by było zacząc od nich , w drodze do swojego lepszego zdrowia ale także i smaku...Jest przecież wiele osob którzy nie zamienią oliwy i soli morskiej na nic innego ale jest wiele i takich osób ktorzy nieświadomi są ile smaku tracą używając zwykłych olejów i zwykłej soli....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz