Dzisiejszy przepis ujęłabym jako '' zupa pomidorowa dla zuchwałych '':) Wielokrotnie gości na moim stole i jest przesmacznym zamiennikiem tradycyjnej pomidorówki.
A oto składniki:
- 1 marchew
- 1 cebula
- 80 dag. świerzych pomidorów
- 1 litr wywaru z kurczaka i warzyw ( zależności od chęci wywar można przygotować zarówno z kostek rosołowych , jak i tradycynie osobiście wolę tradycyjne wykonanie czyli które podkreśla smak kremu dodatkowo dorzucam 1 kostkę rosołową)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 żółtko
- 100 ml. słodkiej śmietany
- listki bazylii
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- Marchew, cebulę i czosnek obieramy, zalewamy wodą i gotujemy 15 min pod przykryciem.
- Pomidory myjemy,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do ważyw razem z oliwką, chwilkę gotujemy. Kiedy wszystko zmieknie dodajemy do wywaru. Wszystko doprowadzamy do gotowania i pilnujemy by gotowało się na małym ogniu nie mniej niż 20 minut, pod przykryciem
- Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia
- Po czym całość miksujemy,
- Podgrzewamy
- Do śmietany wbijamy samo żółtko które nada kremowi delikatniejszy smak i koloryt. Hartujemy zaprawę ciepłym kremem i zaprawiamy całość.
- Zagotowywujemy
- Doprawiamy do smaku
- Przed podaniem posypujemy bazylią i startym parmezanem( jeśli akurat nie mamy parmezanu posypuję innym serem np. typu Cheddar który jest równie wyrazisty smaku, aczkolwiek parmezan smakuje idealnie w tym zestawieniu)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz