sobota, 13 października 2012

Krem pomidorowy z parmezanem

Od jakiegoś czasu w moim domowym menu większą rolę niż tradycyjna zupa, zajmuję KREM. Charakteryzuję się wspaniałym intensywnym smakiem a szczególnie w jesienną porą zachwyca także radnośnymi kolorami, wbrew pozorą kremy są dziecinnie proste i szybkie. Ostatnio nawet udało mi się zachęcić moją mamę która była tradycjonalistką jeśli chodzi o zupę. W chwili obecnej rozwesela swoje kuchenne pielesze całą KREMOWĄ paletą barw...
    Dzisiejszy przepis ujęłabym jako '' zupa pomidorowa dla zuchwałych '':) Wielokrotnie gości na moim stole i jest przesmacznym zamiennikiem tradycyjnej pomidorówki. 
A oto składniki:
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 80 dag. świerzych pomidorów
  • 1 litr wywaru z kurczaka i warzyw ( zależności od chęci wywar można przygotować zarówno z kostek rosołowych , jak i tradycynie osobiście wolę tradycyjne wykonanie czyli  które podkreśla smak kremu dodatkowo dorzucam 1 kostkę rosołową)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 żółtko
  • 100 ml. słodkiej śmietany
  • listki bazylii
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie :

  1. Marchew, cebulę i czosnek obieramy, zalewamy wodą i gotujemy 15 min pod przykryciem.
  2. Pomidory myjemy,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do ważyw razem z oliwką, chwilkę gotujemy. Kiedy wszystko zmieknie dodajemy do wywaru. Wszystko doprowadzamy do gotowania i pilnujemy by gotowało się na małym ogniu nie mniej niż 20 minut, pod przykryciem
  3. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia
  4. Po czym całość miksujemy, 
  5. Podgrzewamy
  6. Do śmietany wbijamy samo żółtko które nada kremowi delikatniejszy smak i koloryt. Hartujemy zaprawę ciepłym kremem i zaprawiamy całość.
  7. Zagotowywujemy
  8. Doprawiamy do smaku
  9. Przed podaniem posypujemy bazylią i startym parmezanem( jeśli akurat nie mamy parmezanu posypuję innym serem np. typu Cheddar który jest równie wyrazisty smaku, aczkolwiek parmezan smakuje idealnie w tym zestawieniu)



 TAK WIĘC SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz