Składniki: (3 porcje)
- 2 torebki ryżu
- ok 300gr. mięsa mielonego wedle gustu
- papryka czerwona
- kukurydza konserwowa
- ketchup najlepiej pikantny
- 2 pomidory
- ser w plastrach
- ser tarty
- przyprawy do mięsa
- Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy wode
- Mięso smażymy na bardzo małej ilosci oliwy lub oleju, przyprawiamy według gustu w moim przypadku było to curry, sól i pieprz. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.Chwilę dusimy.
- Do papryki i mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory i zesmarzamy je do momentu aż całkowicie się rozpłyną.
- Dodajemy na patelnię również ok 2 łyżek kukurydzy również troszkę podsmażamy
- Na koniec całość zalewamy ketchupem na tyle, by z mięsa i dodatków zrobił się jednolity gęsty sos
- Do okrągłego( w moim przypadku ) naczynia żaroodpornego wsypujemy na dno torebkę ugotowanego wcześniej ryżu na który kładziemy plastry sera tak by pokryć całą warstwę ryżu. Potem wsypujemy na to całe mięso z dodatkami , po czym nakładamy na to ser w plasterkach. Ostatnią torebkę ryzu wsypujemy na całośc. Wygładzamy zasypujemy obficie serem.
- Wkładamy zapiekankę POD PRZYKRYCIEM do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz