sobota, 3 listopada 2012

Zapiekane wariacje...czyli ZAPIEKANKA Z RYŻEM

Zapiekanki cieszą się znakomitym powodzeniem, ostatnio naktknęłam się na całkiem ciekawy pomysł na zapiekankę z ryżem , dodałam do przepisu własnych inspiracji i wyszła całkiem ciekawa w smaku zapiekankowa kombinacja :) Sami spróbujcie :

Składniki: (3 porcje)
  • 2 torebki ryżu
  • ok 300gr. mięsa mielonego wedle gustu
  • papryka czerwona
  • kukurydza konserwowa
  • ketchup najlepiej pikantny
  • 2 pomidory
  • ser w plastrach
  • ser tarty
  • przyprawy do mięsa 
Przygotowanie
  1. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy wode
  2. Mięso smażymy na bardzo małej ilosci oliwy lub oleju, przyprawiamy według gustu w moim przypadku było to curry, sól i pieprz. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.Chwilę dusimy.
  3. Do papryki i mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory i zesmarzamy je do momentu aż całkowicie się rozpłyną.
  4. Dodajemy na patelnię również ok 2 łyżek kukurydzy również troszkę podsmażamy
  5. Na koniec całość zalewamy ketchupem na tyle, by z mięsa i dodatków zrobił się jednolity gęsty sos
  6. Do okrągłego( w moim przypadku ) naczynia żaroodpornego wsypujemy na dno torebkę ugotowanego wcześniej ryżu na który kładziemy plastry sera tak by pokryć całą warstwę ryżu. Potem wsypujemy na to całe mięso z dodatkami , po czym nakładamy na to ser w plasterkach. Ostatnią torebkę ryzu wsypujemy na całośc. Wygładzamy zasypujemy obficie serem.
  7. Wkładamy zapiekankę POD PRZYKRYCIEM do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut 
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz