sobota, 3 listopada 2012

Eleganckie Tagiatelle z Gorgonzolą i zielonym pesto

Czasem są momenty kiedy nasze danie musi zaskakiwać nie tylko smakiem ale i niezwykłą elegancją. No i to właśnie danie polecam na właśnie taką okazję, aczkolwiek polecam je tylko tym o niebanalnym i wyszukanym podniebieniu :) Przepis zaczerpnięty od mojego mistrza Pascala Brodnickiego..
Składniki:(dla 4 osób)
  • 400 gr makaronu tagliatelle
  • 150 gr sera pleśniowego gorgonzola
  • Orzeszki Pini
  • Kilka gałązek świeżej kolendry
  • 90 gr zielonego pesto
  • sól
Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 9-10 minut tak by był al dente. Hartujemy zimną wodą .
  2. W osobnym garczku podgrzewamy  pesto z makaronem przez kilka minut
  3. Dodajemy pokrojony w drobna kostkę ser 
  4. Całość delikanie mieszamy.
  5. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną kolendrą i posypujemy orzeszkami pini
!!! Zamiast świeżej kolendry możemy użyć także bazylii lub trybuli!!
Bon Apetit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz